Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-28@21:17:17 GMT

تبعات ترك گفتن «نمی‌دانم» از دیدگاه نهج‌البلاغه

تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۰۶۵۰۱

تبعات ترك گفتن «نمی‌دانم» از دیدگاه نهج‌البلاغه

در حکمت ۸۵ نهج البلاغه امیرالمؤمنین (ع) به مطلبی اشاره می‌شود که در جامعه ما نیز این مسئله به چشم می‌خورد و لازم است که در این زمینه فرهنگسازی جهت رفع آن انجام شود و آن موضوع، اظهار نظر در مواردی است که به آن علم نداریم.

به گزارش خبرگزاری شبستان: در حکمت ۸۵ نهج البلاغه امیرالمؤمنین (ع) به مطلبی اشاره می‌شود که در جامعه ما نیز این مسئله به چشم می‌خورد و لازم است که در این زمینه فرهنگسازی جهت رفع آن انجام شود و آن موضوع، اظهار نظر در مواردی است که به آن علم نداریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خطرات ترك گفتن «نمی‌دانم» در کلام امیرالمؤمنین(ع)به گزارش ایکنا از همدان، در حکمت ۸۵ نهج‌البلاغه آمده است: وَ قَالَ (علیه‌السلام): مَنْ تَرَكَ قَوْلَ لَا أَدْرِي، أُصِيبَتْ مَقَاتِلُهُ و فرمود (ع): هر كه از گفتن «نمی‌دانم» سرباز زند به هلاكت رسد.

امام علی(ع) در این گفتار حکیمانه سخنى را که در حکمت ۸۲ آمده بود به‌صورت جالب دیگرى بیان می‌کند و می‌فرماید «کسى که جمله «نمی‌دانم» را ترک کند مواضع آسیب‌پذیر خود را در معرض ضربه‌هاى خطرناک (مخالفان) قرار داده است».

اشاره به این‌که با این کار خود را به هلاکت مى‌افکند و این هلاکت ممکن است جنبه دنیوى داشته باشد در آنجا که سخنان نسنجیده و خطرآفرین است و یا جنبه اخروى، در آنجا که سخنانش لطمه به حیثیت و آبروى اشخاص وارد می‌کند یا مردم را به گمراهى می‌کشاند.

«مقاتل» جمع «مقتل» است. ارباب لغت آن را به مواضعى از بدن که اگر ضربه بر آن وارد شود حیات انسان به مخاطره می‌افتد تفسیر کرده‌اند، مانند سر و سینه و امثال آن.

ابن ابى الحدید در شرح این سخن حکیمانه داستان جالبى از بوذرجمهر نقل می‌کند که زنى نزد او آمد و از مسئله‌ای سؤال کرد. بوذرجمهر گفت: نمی‌دانم. زن عصبانى شد. گفت: پادشاه هرسال آلاف و الوفى به تو می‌دهد که بگویى نمی‌دانم؟ بوذرجمهر گفت: آنچه را به من می‌دهد در برابر چیزهایى است که می‌دانم و اگر می‌خواست در برابر آنچه نمی‌دانم چیزى به من بدهد تمام بیت‌المال او نیز کفایت نمی‌کرد (اشاره به این‌که مسائلى را که ما نمی‌دانیم بسیار بیشتر از آن است که می‌دانیم).

مرحوم مغنیه در فى ظلال نهج‌البلاغه از کتاب «الحکمة الخالده» نقل می‌کند که دانشمندى می‌گفت: گفتن «لا أدرى» (نمی‌دانم) را یاد بگیرید، چراکه اگر بگویید نمی‌دانم به شما تعلیم می‌دهند تا بدانید و اگر بگویید می‌دانم از شما سؤال می‌کنند و نمی‌دانید و رسوا می‌شوید. سپس می‌افزاید: احدى از یاران رسول خدا(ص) ادعا نکرد که همه‌چیز را می‌داند و به‌طور مطلق نگفت: «سلونى» (از من بپرسید) به‌جز على بن ابى طالب(ع).

در همین رابطه ضرب‌المثلی نقل‌شده است که آن نیز محتواى کلام امام را دارد «مَقْتَلُ الرَّجُلِ بَیْنَ فَکَّیْهِ» موضع آسیب‌پذیر انسان در میان دو فک او قرار دارد (یعنى زبان او مایه هلاکت او می‌شود).

مرحوم شوشترى از قتاده (فقیه معروف اهل سنت) نقل مى‌کند که روزى ادعا کرد که من هر چه را تابه‌حال شنیده‌ام یا به حافظه سپرده‌ام هرگز فراموش نکرده‌ام. بعدازاین سخن به خدمتکارش گفت: کفش مرا بیاور بپوشم. خدمتکار گفت: کفش شما در پاى شماست (وى از آن ادعا و این عمل سخت شرمنده شد).

 

 

 

منبع: خبرگزاری ایکنا

 

 

پایان پیام/500

منبع: شبستان

کلیدواژه: مهارت نه گفتن امام علی ع نهج البلاغه نهج البلاغه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۰۶۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبعات کاهش تعداد ورزشکاران ایران در المپیک/ کادر سرپرستی کوچک شد!

به گزارش خبرنگار مهر، قوانینی که برگزارکنندگان بازی های المپیک برای تعیین تعداد اعضا و همراهان کاروان ورزش کشورهای شرکت کننده وضع کرده اند، نه تنها محدودیت هایی را برای اعزام مربیان ایجاد کرده است بلکه منجر به کوچک شدن کادر سرپرستی اعزامی به این بازی ها هم خواهد شد.

برگزارکنندگان بازی های المپیک ۲۰۲۴ پاریس به هر کشور به نسبت تعداد سهمیه هایی که ورزشکارانش کسب می کنند، مجوز اعزام همراه می دهند. این همراهان شامل اعضای کادر فنی (سرمربی، مربی، سرپرست و ...) و همچنین اعضای کادر سرپرستی می شود.

خبرگزاری مهر پیش از این در گزارشی به چالش ورزش ایران در المپیک برای اعزام مربیان اشاره کرده بود و اینکه با توجه به سهمیه های کسب شده تا به امروز، ورزش ایران با چالش اعزام اعضای کادر فنی همراه می شود. این چالش اما گریبان مسوولان برای تعیین کادر سرپرستی را هم خواهد گرفت چرا که مجوز اعزام تعداد همراهانی که برگزارکنندگان بازی ها به ازای سهمیه های ورزشکاران تخصیص می دهند، شامل کادر سرپرستی هم می شود.

ورزش ایران تا به امروز در ۹ رشته صاحب ۳۲ سهمیه برای بازی های المپیک پاریس شده است. طبق آنچه کمیته برگزاری بازی‌های المپیک به آن تاکید دارد، تقریباً به ازای حدود ۵۰ درصد از کل سهمیه‌هایی که ورزش هر کشور کسب کرده، مجوز برای اعزام همراه داده می شود. با این اوصاف مسوولان ورزش ایران فعلا مجاز به معرفی حدود ۱۵ تا ۲۰ نفر - غیر از ورزشکاران - برای قرار گرفتن در ترکیب کاروان اعزامی هستند.

بنابراین نه تنها در تعیین اعضای کادر فنی هر یک از تیم ها و رشته های اعزامی محدودیت اعمال می شود بلکه کادر سرپرستی کاروان ایران نیز متاثر از این موضوع جمع و جورتر از همیشه خواهد شد.

برای بازی های المپیک ۲۰۲۰ علاوه بر نصرالله سجادی که سرپرست کاروان ورزش ایران بود، ۱۱ نفر هم عضور کادر سرپرستی بودند و با حکم رسمی که از سیدرضا صالحی امیری رییس وقت کمیته ملی المپیک گرفته بودند به توکیواعزام شدند اما به نظر می رسد با توجه به قوانین، ترکیب کادر سرپرستی اعزامی به پاریس به نصف دوره قبل یا کمتر از آن کاهش یابد.

شاید به همین دلیل باشد که تا به امروز و در فاصله حدود ۹۰ روز مانده به بازی های المپیک، هنوز اعضای کادر سرپرستی کاروان ایران به صورت رسمی معرفی نشده اند. البته جلسات «ستاد آماده سازی کاروان اعزامی به المپیک» به صورت منظم و با حضور تمام افراد در حوزه های مختلف پشتیبانی، حراست، رسانه و ... در حال پیگیری است اما به جز مناف هاشمی که مهر ۱۴۰۱ حکم خود را به عنوان سرپرست کاروان گرفت، برای دیگر اعضا حکمی صادر نشده است.

سی و سومین دوره بازی های المپیک ۵ تا ۲۱ مرداد در پاریس برگزار می شود.

کد خبر 6087474 زینب حاجی حسینی

دیگر خبرها

  • السنوار شطرنج باز قهاری است/ هر بار ما را غافلگیر می‌کند
  • بازیکنان اسمی پرسپولیس علیه تصمیم اوسمار | تبعات شکست تلخ
  • حدیث روز | با اخباری که می‌شنویم چگونه برخورد کنیم؟
  • بشاگرد مدال افتخار ایران
  • شکایت پرسپولیس از دو پرسپولیسی | تبعات اقدام علیه درویش
  • به شدت به آمریکا درباره ارتکاب هر حماقتی و تبعات آن هشدار می دهیم
  • تبعات کاهش تعداد ورزشکاران ایران در المپیک
  • تبعات کاهش تعداد ورزشکاران ایران در المپیک/ کادر سرپرستی کوچک شد!
  • همایش بین‌المللی نهج‌البلاغه و حمایت از فلسطین
  • محکم‌ترین اصل قانون اساسی اسلام که در نهج البلاغه آمده است